Panseuri bio

on marți, 22 aprilie 2014
Ce facem noi la Pukka Food? In esență, lucrurile pot părea simple: cumpărăm marfă pe care o vindem ca să putem cumpăra din nou alta, șamd - suntem un soi de canal pentru mîncarea sănătoasă, un cordon ombilical de la cei care o produc către cei care o îngurgitează.

În practică, nimic mai stratificat si complex. Cordonul se ramifică ca o hidra, se încolăcește și se-noadă cît se poate de des. Prin canal lucrurile trec cu repeziciune, și intr-un sens, și în altul, ciocnindu-se spectaculos.

Furnizorul furnizeaza dar dincolo de mecanica și regulile furnizării el este o vietate care trebuie îmblinzită, strunită și urmarită cu atenție.

Cei mai mari își etalează marfa ca o coadă de păun, in acorduri de monede zornăitoare – daca știi dansul bine, daca nu rămîi pe margine.

Cei micuți sunt draguti pîna cînd se văd la raft dupa care încep să-și facă meandrele – schimbă prețul, strecoară termene de expirare scurte si sunt praf cu hirtiile. Visul lor este sa intre in supermarketuri iar cînd li se-mplinește nu ezită să îți dea cu flit...

Un loc aparte il are micul producător roman. El e atît de mic și de copleșit de ceea ce se poate face într-o țară aservită cu bună intenție multinaționalelor încit, de cele mai multe ori, nu mai înțelege comerțul: își vinde online sau prin tîrguri produsele catre clientul de rand și-ți dă ție, ca magazin, același preț - deși cumperi engros și încerci să legi o relație pe termen lung. Degeaba îi explici: uite, eu am facut aici un magazin frumos, care ma costă mult, unde plătesc curent electric, angajați, pază și multe altele dar unde oamenii vin cu plăcere, motiv pentru care trebuie să imi pun un adaos astfel incit lumea care regăsește produsul tău să nu aibă surprize neplăcute legate de preț...

La celălalt capat al tubului, consumatorul conștient de sănătate e fără îndoială stăpînul căruia încercăm să-i satisfacem cît mai bine și cu folos poftele și nevoile diverse.

Lui îi oferim cu mare încintare produsele romanești pe care am reușit sa le aducem în magazin dar, spre uimirea noastră, nu de puține ori, ne refuză politicos: “Mulțumesc, n-am incredere, n-aveți ceva nemțesc?...”

Iar cei cărora le oferim produse bio din țări cu tradiție de zeci de ani ne replică deseori supărați: “Pai chiar asa, dom'le, nu se mai crește nimic in Romania?”


Dar noi nu ne supărăm. Pentru că clientul și controalele au întotdeauna dreptate!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.